Staff

Hendrie Krüzen

Hendrie Krüzen

Peter Bosz trainer van Ajax

Peter Bosz

Trainerscarrière Peter Bosz

Amateurs AGOVV

In december 1999 begon Peter Bosz bij de amateurs van AGOVV zijn loopbaan als trainer. Hij werd met AGOVV algeheel amateurkampioen in 2002 en die club ging over tot betaald voetbal.

De Graafschap

Het volgende seizoen trainde Bosz echter een andere Gelderse club, namelijk De Graafschap. Met De Graafschap degradeerde hij rechtstreeks naar de Eerste divisie en Peter Bosz vertrok naar Heracles Almelo.

Heracles Almelo (eerste periode)

Peter Bosz werd met Heracles kampioen van de Eerste divisie en promoveerde met de club naar de Eredivisie. In het seizoen 2005/2006 wist Bosz de club voor de Eredivisie te behouden.

Feyenoord (technisch manager)

Vanaf het begin van het seizoen 2006/2007 tot en met 14 januari 2009 was Bosz technisch manager bij Feyenoord. In zijn eerste seizoen vielen de prestaties van het eerste elftal tegen en versterkingen werden noodzakelijk geacht. Toenmalig trainer Bert van Marwijk wist Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay, Tim de Cler en Kevin Hofland warm te maken om naar Feyenoord te komen. Peter Bosz liet van zich horen door Denny Landzaat voor de neus van Ajax weg te kapen. Op 14 januari 2009 vertrok trainer Gertjan Verbeek bij Feyenoord, nadat de spelersgroep het vertrouwen in hem opzegde. Bosz verklaarde zich solidair en vertrok eveneens.

Heracles Almelo (tweede periode)

Op 2 mei 2010 werd bekendgemaakt dat Peter Bosz Gertjan Verbeek opvolgde als trainer van Heracles Almelo. Hij tekende een contract voor twee jaar bij de club in Almelo. In het seizoen 2011/’12 verloor Bosz met Heracles de finale van de KNVB Beker, met 3–0 van PSV Eindhoven.

Vitesse

Op 19 juni 2013 werd Bosz trainer bij zijn oude club Vitesse. Hij tekende een tweejarig contract, samen met assistent Hendrie Krüzen die ook overkwam van Heracles Almelo. Peter Bosz verving trainer Fred Rutten die een aflopend contract had. In november 2013 pakte de club voor het eerst sinds 18 augustus 2006 de koppositie in de Eredivisie en voor het eerst sinds 19 november 2000 na een volledige speelweek. Precies halverwege het seizoen, na 17 speelronden, was Vitesse koploper en daarmee herfstkampioen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop kwam Ajax na een gelijkspel van Vitesse langszij en viel Vitesse op doelsaldo terug naar plek twee. Op 23 december 2013 kreeg Bosz de prijs voor beste trainer in de winterstop. Uiteindelijk eindigde Vitesse het reguliere competitieseizoen op de zesde plaats, waardoor Vitesse moest deelnemen aan de play-offs om zich nog te kunnen plaatsen voor Europees voetbal. In de eerste ronde van de play-offs werd Vitesse uitgeschakeld omdat beide wedstrijden tegen FC Groningen verloren gingen.

Na het financiële wanbeleid onder Merab Zjordania dreigde opnieuw even een sportieve teruggang van de club. Maar het meerjarenplan van Bosz en Allach die daarna gelegd was en tot succes geleid heeft, bleek stevig genoeg om deze klap op te vangen. Er werd sportief een klein stapje teruggedaan en Vitesse zou niet meer structureel mee kunnen strijden om de landstitel, maar als stabiele subtopper. Veel jeugdspelers van de academie maakte hun debuut onder de periode van Bosz bij het eerste elftal. Na een 5-1 zege op FC Twente sloot Vitesse de eerste seizoenshelft van 2015/2016 af op een vijfde plek. Bosz zat tegen Twente voor de 250e keer op de bank in de Eredivisie als hoofdtrainer.

Maccabi Tel Aviv

Peter Bosz vertrok op 4 januari 2016 per direct naar Maccabi Tel Aviv, de regerend landskampioen van Israël. Hij beëindigde zijn eerste seizoen met de ploeg op de tweede plek, met twee punten minder dan kampioen Hapoel Beer Sheva. Drie dagen later verloor Bosz met Maccabi de finale van de nationale beker, met 1–0 van Maccabi Haifa.

Ajax

Ajax maakte op 24 mei 2016 bekend dat Bosz per 1 juli 2016 Frank de Boer op zou volgen als hoofdtrainer van de club. Hij tekende hier voor drie seizoenen. Peter Bosz maakte op 26 juli 2016 zijn debuut in de UEFA Champions League als hoofdcoach. Die dag speelde hij thuis in derde kwalificatieronde met 1-1 gelijk tegen PAOK Saloniki.

Bron: Wikipedia

hennie-spijkerman

Hennie Spijkerman

Assistent-trainer